Personbästa två gånger om av Carl Söderlund på världscupen i grässkidor

//

Efter ett kortare uppehåll tog grässkidåkarna plats i Dolomiterna i italienska Tambre där tre super-G-tävlingar avgjordes under två soliga dagar. På programmet stod ett FIS-race och två världscuptävlingar där Sveriges Carl Söderlund slog till med personbästa två gånger om.

Helgen den 24–25 augusti stod farttävlingar på programmet när grässkidåkarna tog sig an tre tävlingar i super-G på två dagar. Trots att det svenska landslaget inte hunnit träna fart i den omfattningen som de önskat under säsongen har disciplinen super-G blivit Carl Söderlunds favoritgren och förhoppningarna var stora.

Två tävlingar på samma dag

Fredagens inåkning lovade gott och lördagens första världscuptävling resulterade i en 13e plats. Trots att Carl Söderlund inte var helt nöjd med sitt åk innebar resultatet ett nytt personbästa i världscupsammanhang.

Det fanns dock ingen tid till firande för redan under eftermiddagen samma dag var det dags för nytt race – denna gång en FIS-tävling i samma disciplin. Med soligt väder, 30 grader i luften, och ett perfekt underlag bjöd Italien på idealiska förhållanden för de drygt 40 sekunder långa åken och Carl Söderlund körde in som sjua.

Personbästa på världscupen

Det fina resultatet i FIS-tävlingen gav mersmak inför söndagens världscuptävling och Carl Söderlund slipade på detaljerna för att få åkningen att stämma.

– Inför söndagen skruvade vi lite på taktiken, säger Fredrik Söderlund, förbundskapten Ski Team Sweden Grasski.

Ett val som visade sig slå väl ut då Carl Söderlund körde in på en tionde plats, endast en hundradel från nionde platsen, och återigen slog till med nytt personbästa på världscupen.

– Jag kände nästan mer lättnad än glädje över att äntligen få till en topp 10-placering i super-G på världscupen efter att ha legat så nära så många gånger. När jag låg elva efter första åket på kombinationen under VM förra året kände jag att en tiondeplats låg inom räckhåll. Nu är nästa mål podiet, säger Carl Söderlund.

Under prisutdelningen fick Carl Söderlund ta emot publikens jubel.

­– Det var otroligt kul att även riva ner mer jubel än segraren på prisceremonin och det visar på hut tajta alla åkare är och hur kul vi har tillsammans, säger han.

Tiondeplatsen innebar inte bara en personlig framgång för Carl Söderlund utan var även Sveriges bästa placering i super-G i grasski genom tiderna.

Carl Söderlund (tredje från vänster) under prisutdelning. Foto: Fredrik Söderlund/SSF.

Säsongens mål uppnådda

Förra säsongen fick landslaget med sig två topp 10-placeringar i slalom genom Edvard Nord och efter helgens framgångar, där Carl Söderlund slagit personbästa två gånger om, har laget nu uppnått säsongens målsättningar.

– Nu har vi nått säsongens uppsatta mål och ser fram mot de kommande tävlingarna, säger Fredrik Söderlund.

LÄS MER: Fullständig tävlingskalender.

Resultat super-G, Tambre (ITA)

Världscup 24 augusti

Herrar
1) Ales Knor, CZE
2) Andrea Iori, ITA
3) Martin Bartak, CZE

13) Carl Söderlund, Norrköpings SK

Damer
1) Sarka Abrahamova, CZE
2) Eliska Rejchrtova, CZE
3) Aneta Koryntova, CZE

FIS 24 augusti

Herrar
1) Ales Knor, CZE
2) Andrea Iori, ITA
3) Sebastian Posch, POL

7) Carl Söderlund, Norrköpings SK

Damer
1) Aneta Koryntova, CZE
2) Karolina Rasvska, CZE
3) Margherita Mazzoncini, ITA

Världscup 25 augusti

Herrar
1) Andrea Iori, ITA
2) Loronzo Dante Marco Gritti, ITA
3) Ales Knor, CZE
10) Carl Söderlund, Norrköpings SK

Damer
1) Eliska Rejchrtova, CZE
2) Aneta Koryntova, CZE
3) Sarka Abrahamova, CZELÄS MER: Fullständig resultatlista.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.