Vallateamet blickar mot VM i Trondheim – här är nyheterna inför vintern

/

Det svenska vallateamet är tillbaka från sommarsemester och rivstartade augusti med skidtester och förberedelser i Torsby – ett team som nu har fått fyra nya tillskott inför vintern.

Samtidigt som längdlandslaget fokuserar på VM-förberedelser runt rullskidbanorna i Trondheim, har vallateamet slipat på VM-detaljerna inför vinterns världscup och mästerskap. Första veckan i augusti var teamet på plats i skidtunneln i Torsby för skidtester och arbete mot kommande säsong – en säsong där flera nya men välbekanta namn kommer ingå i teamet.

– Vi är i full gång inför vintern och kommande mästerskap. Det innebär även några nya namn in i teamet i form av Mattias Berglund, Felix Erlander, Markus Ruus och Kent Norell, säger vallachef Anders Svanebo.

– Målsättningen är att jobba ännu mer tillsammans med tydliga ansvarsområden och att vi som vallateam blir mindre sårbara vid exempelvis frånvaro, samt ännu bättre inom samtliga områden vad gäller vallning, fortsätter han.

Mattias Berglund är redan ett välbekant namn i vallateamet, då han var heltidsanställd vallare och fästvallaansvarig mellan 2012–2015. Senast i vintras var han med på flertalet världscuptävlingar med landslaget, men återvänder nu i full kraft med uppdraget som ställföreträdande vallachef, materialansvarig samt åkaransvar under kommande säsonger.

– Med Mattias på plats så kommer struktur och metodik kring skidparker och material stärkas inför kommande säsong, säger Anders Svanebo.

Även Kent Norell är ett välkänt och välrenommerat namn inom skidvärlden, med 15 år i Svenska Skidskytteförbundets vallateam, närmast som vallachef för skidskyttelandslaget.

– Kent kommer i första hand att jobba med glid och handstruktur, och kommer vara en viktig del i utvecklingen på just detta område – ett område han verkligen brinner för, säger Anders Svanebo.

– Det blir spännande att se vad Kent Norell och Linus Rotter, som jobbar med glid och handstruktur sedan tidigare, kan skapa och åstadkomma tillsammans. Jag kan inte se några med bättre erfarenhet och spetskompetens för det uppdraget, fortsätter han.

Även Felix Erlander och Marcus Ruus återansluter till svenska vallateamet från 1 oktober. Erlander har senaste säsongerna jobbat både ute på världscupen och skandinavisk cup och var framför allt en viktig del i det svenska vallateamet under vinters framgångsrika junior-och U23-VM i Planica.

– Vi är enormt glada att få med Felix och Markus i vinter. Felix kommer närmast jobba som vallare med åkaransvar. Markus, som även han var med oss förra säsongen som testpilot, kommer sköta arbetet med fästvalla och går in som fästvallaansvarig. Markus har en lång karriär bakom sig som aktiv och är extremt bra på klassisk skidåkning och dess komponenter och blir därmed en tillgång och viktig kugge för vallateamet. Inte minst när det kommer till fästvallan, avslutar Anders Svanebo.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.